Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Μάθετε περισσότερα

Συμφωνώ
ponokefalos top left

Πονοκέφαλος

Ως κεφαλαλγία (πονοκέφαλος) ορίζεται ο πόνος οπουδήποτε στην περιοχή της κεφαλής (στο πίσω μέρος, στους κροτάφους, στον αυχένα, στο μέτωπο). Ο πονοκέφαλος αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας παγκοσμίως και το συχνότερο σύνδρομο πόνου.

Στην Ελλάδα, ένα στα τρία άτομα υποφέρει από συχνούς πονοκεφάλους, ενώ ένα στα εικοσιπέντε άτομα υποφέρει από πονοκέφαλο σχεδόν τις μισές ημέρες του μήνα. Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας πάσχουν από πονοκεφάλους περισσότερα από 1.000.000 άτομα.

ponos ponokefalos

Γιατί έχουμε πονοκέφαλο;

Μυϊκές συσπάσεις

Μια πιθανή αιτία εμφάνισης του απλού πονοκέφαλου είναι οι συσπάσεις και οι πιθανές θλάσεις στους 36 διαφορετικούς τύπους μυών της κεφαλής, του αυχένα και των ώμων, τους οποίους χρησιμοποιούμε κάθε μέρα για την όρθια στάση της κεφαλής, την ομιλία και τις εκφράσεις του προσώπου.

Αυτοί με την σειρά τους στέλνουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο τα οποία τελικά αντιλαμβανόμαστε ως απλό πονοκέφαλο.

Το άγχος

Το 80% των περιπτώσεων κεφαλαλγίας οφείλεται στο στρες. Το ψυχολογικό στρες οδηγεί σε υπερέκκριση της ορμόνης κορτικοτροπίνης, που οδηγεί σε πονοκεφάλους. Ακόμη, δεν πρέπει να αγνοούμε το φυσικό και σωματικό στρες (π.χ. απότομες αλλαγές θερμοκρασίας, αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου), τα οποία είναι και αυτά αίτια για την πρόκληση κεφαλαλγιών.

Πιθανολογείται ότι ο πονοκέφαλος αποτελεί μια αποτυχημένη προσπάθεια του εγκεφάλου να προσαρμοστεί στο άγχος.

Οι ορμόνες

Όταν παρουσιάζεται στον οργανισμό κάποια ορμονική διαταραχή - συνηθέστερα πτώση των οιστρογόνων – προκαλείται πονοκέφαλος.

Οι πιο χαρακτηριστικές τέτοιες περιπτώσεις είναι η έμμηνος ρύση, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση.

Αισθήσεις – αισθητήρια όργανα

Έντονες και δυσάρεστες οσμές αλλά και δυνατοί ή πολύ οξείς ήχοι μπορούν να προκαλέσουν πονοκέφαλο ή/και ημικρανία.

Ευαισθησία στο φως

Η ευαισθησία και η έκθεση στο έντονο φως προκαλεί ημικρανία.

Διατροφή

Η παράλειψη γευμάτων έχει άμεση επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία, όταν μεταβάλλονται ξαφνικά, προκαλούν πονοκέφαλο.

Το ίδιο συμβαίνει και όταν ο οργανισμός αφυδατώνεται.

Καιρός

Κατά την αλλαγή των καιρικών συνθηκών, οι εμφανίσεις των πονοκεφάλων είναι συχνότερες, λόγω μεταβολής των βαρομετρικών πιέσεων.

Έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel στις Η.Π.Α., η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό "Neurology" της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, έδειξε ότι υπάρχει συσχέτιση ανάμεσα στις αλλαγές του καιρού και στην εμφάνιση του πονοκεφάλου.

Ο κίνδυνος για πονοκέφαλο αυξάνεται κατά 7,5% για κάθε 5°C αύξησης στη θερμοκρασία του περιβάλλοντος.

Όσο πιο απότομη είναι η αλλαγή του καιρού, τόσο πιο πιθανή είναι η εμφάνιση πονοκεφάλου.

Νερό, καφές, αλκοόλ

Η αφυδάτωση αποτελεί γνωστό εκλυτικό παράγοντα κεφαλαλγιών τάσεως, ακόμη και ημικρανιών.

Σε αυξημένες ποσότητες ο καφές μπορεί από «φίλος» να γίνει «εχθρός». Η διακοπή της συστηματικής κατανάλωσης καφέ είναι αρκετή για να πυροδοτήσει πονοκέφαλο.

Το αλκοόλ είναι παράγοντας πρόκλησης κεφαλαλγιών. Περίπου το 1/3 όσων πάσχουν από κεφαλαλγίες αναφέρουν ότι τα αλκοολούχα ποτά πυροδοτούν επεισόδια πονοκεφάλου ή ημικρανίας. Τα φλαβονοειδή και οι θειώδεις ουσίες που περιέχει το κρασί το κατατάσσουν στις κύριες αιτίες πρόκλησης πονοκεφάλων, μεταξύ όλων των αλκοολούχων ποτών.

Άσκηση

Ενώ η ήπια άσκηση προλαμβάνει τους πονοκεφάλους, η έντονη γυμναστική αποτελεί παράγοντα πρόκλησης κεφαλαλγίας συγκεκριμένου τύπου.

Φύλο

Το ποσοστό των γυναικών που υποφέρουν από πονοκεφάλους είναι διπλάσιο ή και τριπλάσιο σε σχέση με εκείνο των ανδρών.

Κληρονομικότητα

algon tropos drasis 2

Είδη πονοκεφάλων

Οι κεφαλαλγίες διακρίνονται σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς. Πάνω από το 90% των πονοκεφάλων είναι πρωτοπαθείς (δεν οφείλονται σε υποκείμενο νόσημα). Οι κυριότερες πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες είναι η κεφαλαλγία τύπου τάσεως, η ημικρανία και η αθροιστική κεφαλαλγία. Οι δευτεροπαθείς πονοκέφαλοι είναι πιο σπάνιοι και οφείλονται σε κάποια πάθηση.

ΠΡΩΤΟΠΑΘΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΕΣ

Πονοκέφαλος Τύπου Τάσεως

 • Η κεφαλαλγία τύπου τάσης είναι η συχνότερη μορφή κεφαλαλγίας και αντιπροσωπεύει το 80% του συνόλου των πονοκεφάλων.
 • Δεν επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργικότητα του ατόμου.
 • Είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι παίρνουν αναλγητικά (Fernandez-de-las-Pepas C, et al. Cephalalgia. 2007;27:383-93)
 • Πρόκειται για ήπιας έως μέτριας έντασης πονοκέφαλο, που εντοπίζεται συνήθως και στις δυο πλευρές της κεφαλής.  ponok
 • Μπορεί να διαρκεί από λεπτά έως και ώρες ή ημέρες.
 • Οφείλεται σε “πιάσιμο” των μυών του ώμου και του λαιμού. Μπορεί ακόμη να οφείλεται σε στρες και άγχος, σε κοπιαστική εργασία, σε έλλειψη ύπνου, μη ισορροπημένη διατροφή ή υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

 

Ημικρανία

 • Η ημικρανία είναι η δεύτερη σε συχνότητα κεφαλαλγία. Μετά την εφηβεία είναι 2-3 φορές πιο συχνή στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες, καθώς αυτή μπορεί να συνδέεται με ορμονικές διαταραχές.
 • Πρόκειται για επεισοδιακό πονοκέφαλο που ποικίλει σε ένταση, συχνότητα και διάρκεια και αναγκάζει τους πάσχοντες να απέχουν από τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Εντοπίζεται συνήθως στη μία πλευρά της κεφαλής, είναι μέτριας ή μεγάλης έντασης με σφύζοντα χαρακτήρα και διάρκειας από 4 έως 72 ώρες.
 • Συνοδεύεται από ναυτία,  εμετούς, φωτοφοβία, ηχοφοβία.

  hmik2

Διακρίνεται σε:

 • Ημικρανία χωρίς αύρα
 • Ημικρανία με αύρα, η οποία συναντάται στο 10-15% των πασχόντων. Περίπου 20-30 λεπτά πριν την εκδήλωση του πόνου, οι ασθενείς αισθάνονται αποπροσανατολισμένοι. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί να έχουν οπτικές ή άλλες διαταραχές (φωτεινές αναλαμπές, μουδιάσματα στις άκρες των χεριών, ευαισθησία στο φως και στους θορύβους).

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα επεισόδια της ημικρανίας οφείλονται σε βιοχημικές μεταβολές στον εγκέφαλο, στα άτομα με προδιάθεση.

Η ημικρανία είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά, εάν ο ασθενής καταφέρει να ελέγξει τους προσωπικούς παράγοντες που την προκαλούν και εάν λάβει έγκαιρα το κατάλληλο αναλγητικό.

 

Αθροιστική κεφαλαλγία

Η αθροιστική κεφαλαλγία είναι μία σπάνια μορφή πονοκεφάλου.  Πρόκειται για έντονες κρίσεις πόνου που εντοπίζεται κυρίως μονόπλευρα στην περιοχή των κροτάφων και των ματιών.

Ο πονοκέφαλος εμφανίζεται περιοδικά και έχει αθροιστικό χαρακτήρα. Διαρκεί για εβδομάδες μέχρι και μήνες και εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη ή το φθινόπωρο.

 • Η διάρκεια των κρίσεων κυμαίνεται από 15 έως  180 λεπτά. Εμφανίζονται την ίδια χρονική στιγμή κάθε μέρα ή και πολλές φορές μέσα σ’ αυτήν και η συχνότητά τους είναι 1 ανά 2 ημέρες έως και 8 φορές την ίδια ημέρα.
 • Ο πόνος περιγράφεται ως έντονος, αφόρητος, διαξιφιστικός και καυστικός.
  athris

Πονοκέφαλος ή ημικρανία;

Σκεφτείτε τους τελευταίους πονοκεφάλους που είχατε. Αν οι πονοκέφαλοί σας έχουν περισσότερα χαρακτηριστικά από την στήλη Α, τότε το πιθανότερο είναι να έχετε πονοκέφαλο τύπου τάσεως. Αν τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά μοιάζουν με αυτά της στήλης Β, τότε μάλλον έχετε ημικρανία.

Ο γιατρός είναι εκείνος που θα διαγνώσει με ακρίβεια τον τύπο του πονοκεφάλου σας.

 

Α
ΤΑΣΗΣ

Β
ΗΜΙΚΡΑΝΙΑ

Ο
ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΜΟΥ

ΕΝΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ

   
Ήπιος έως μέτριος

Χ

Χ

 

Μέτριος έως σοβαρός

Χ

Χ

 

Έντονος, σφύζων, προκαλεί ανικανότητα για εργασία

 

Χ

 

Σταθερός πόνος

Χ

   
ΕΝΤΟΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ   

Στη μία πλευρά της κεφαλής

 

Χ

 

Στις δύο πλευρές της κεφαλής

Χ

Χ

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

   

Ναυτία / εμετός

 

Χ

 

Ευαισθησία  στο φως και/ή στους θορύβους (φωτοφοβία, ηχοφοβία)

 

Χ

 

Αύρα πριν από την εμφάνιση της κεφαλαλγίας, οπτικές ψευδαισθήσεις 

 

Χ

 

Καθημερινός πονοκέφαλος; Αντιμετωπίστε τον με Algon®!

ΔΕΥΤΕΡΟΠΑΘΕΙΣ ΚΕΦΑΛΑΛΓΙΕΣ

Οι δευτεροπαθείς κεφαλαλγίες οφείλονται σε κάποιο υποκείμενο παθολογικό αίτιο που μπορεί να είναι όγκος, τραύμα, λοίμωξη, συστηματική νόσος κ.α..

Οι δικές σας

Ερωτήσεις

Invalid Input
Ο κωδικός ασφαλείας δεν είναι έγκυρος