Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στο site.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Μάθετε περισσότερα

Συμφωνώ
faq left

Frequently

Asked

Questions

Διαβάστε τις αναλυτικές ερωτήσεις & απαντήσεις ή στείλτε μας τη δική σας ερώτηση συμπληρώνοντας τη φόρμα
πιο κάτω.
Συχνές Ερωτήσεις

? Πόσο καιρό υπάρχει το Algon® και πού παράγεται;

Στη μεταπολεμική Ελλάδα του 1950, η ΧΡΩΠΕΙ επιχειρεί την παραγωγή νέων προϊόντων. Έτσι, η εταιρεία πρωτοπορεί και παράγει το πολύ γνωστό ελληνικό αναλγητικό (παυσίπονο)- αντιπυρετικό Αλγκόν®, με δραστική ουσία το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, αλλά και την παρακεταμόλη και την καφεΐνη. Το Αλγκόν®  αναπτύχθηκε από τον Σπήλιο Οικονομίδη που σπούδασε χημεία στο Γκρατς και ήταν συνεργάτης του Γερμανού δημιουργού της ασπιρίνης, Άντολφ Μπάγιερ.

Από τη δεκαετία του ’50 έως και τα μέσα του ΄80, το Αλγκόν®  γίνεται το αγαπημένο, δικό μας παυσίπονο. Κατακτά επάξια την ελληνική αγορά, μπαίνει με εμπιστοσύνη σε κάθε σπίτι, σε κάθε στιγμή της καθημερινότητας, ταυτίζεται με την ανακούφιση του πόνου, αποδεικνύει την αποτελεσματικότητά του, πρωταγωνιστεί, προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής στην ελληνική οικογένεια!

Σήμερα, το Algon® συνεχίζει και παράγεται στην Ελλάδα, από τη Lavipharm, κάτοχο άδειας κυκλοφορίας, δικαιούχο και παραγωγό.

? Πώς το Algon® δρα στην ανακούφιση του πόνου και του πυρετού;

Το Algon®  αναστέλλει τις προσταγλανδίνες , με κεντρική (χάρη στην παρακεταμόλη), αλλά και περιφερική δράση (χάρη στο ακετυλοσαλικυλικό οξύ) στο νευρικό σύστημα.
Συνδυάζοντας 3 δραστικές ουσίες, ανακουφίζει με ολοκληρωμένο τρόπο, τον πόνο.

 • ακετυλοσαλικυλικό οξύ (400 mg), με αναλγητική, αντιπυρετική και αντιφλεγμονώδη δράση
 • παρακεταμόλη (200 mg), με αναλγητική και αντιπυρετική δράση
 • καφεΐνη (50 mg), με διεγερτικές ιδιότητες, η οποία μειώνει την αντίληψη του πόνου και παράλληλα διευκολύνει και επιταχύνει την απορρόφηση των άλλων δύο δραστικών συστατικών από τον γαστρεντερικό σωλήνα

? Σε ποιες περιπτώσεις ενδείκνυται η χρήση του Algon®;

Το Algon® ανακουφίζει από:

 • την κεφαλαλγία
 • τον μυϊκό πόνο
 • τη νευραλγία
 • την αρθραλγία
 • τη δυσμηνόρροια
 • τον πονόδοντο
 • τον πυρετό

? Ποιες είναι οι δραστικές ουσίες του Algon® και η περιεκτικότητά τους;

Οι 3 δραστικές ουσίες του Algon®  είναι:

 • το ακετυλοσαλικυλικό οξύ (400 mg)
 • η παρακεταμόλη (200 mg)
 • η καφεΐνη (50 mg)

? Είναι το Algon® καλά ανεκτό;

Γενικά, η χορήγηση του Algon® είναι ασφαλής και ανεκτή στην πλειοψηφία των ασθενών. Σε ειδικές περιπτώσεις , όπου συνυπάρχουν άλλα νοσήματα ή λαμβάνονται άλλες θεραπείες, χρειάζεται να συμβουλευθείτε πρώτα το φύλλο οδηγιών χρήσης και να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες του.

? Το Algon® είναι αποτελεσματικό στα συμπτώματα της φλεγμονής;

Το Algon®, λόγω του ακετυλοσαλικυλικού οξέος, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και είναι αποτελεσματικό στις συνήθεις φλεγμονές, όπως αυτές που αναπτύσσονται κατά το κρυολόγημα και γενικά στα συμπτώματα της φλεγμονής (ερυθρότητα, οίδημα, πόνος, θερμότητα).

? Το Algon® είναι αποτελεσματικό στην ανακούφιση από την κεφαλαλγία;

Μελέτες κατέδειξαν ότι το 80% των ασθενών που τους χορηγήθηκε ο τριπλός συνδυασμός των δραστικών ουσιών του Algon®, δήλωσαν πλήρη ή μερική ανακούφιση από την κεφαλαλγία.

Πηγή: Arch Neurol/vol 55:210-217, Feb 1998 Efficacy and Safety of Acetaminophen, Aspirin, and Caffeine in Alleviating Migraine Headache Pain: Three Double-blind, Randomized, Placebo-Controlled Trials. Lipton, Richard B. MD;Stewart, Walter F. PhD, MPH; Ryan, Robert E. Jr, MD; Saper, Joel MD; Silberstein, Stephen MD; Sheftell, Fred MD.

? Ποιο είναι το πλεονέκτημα του Algon® απέναντι στην παρακεταμόλη και στην ιβουπροφαίνη;

Μελέτες κατέδειξαν ότι ο συνδυασμός των 3 δραστικών συστατικών του Algon® είναι πιο αποτελεσματικός σε σχέση με το Placebo και 60% πιο αποτελεσματικός από τη μονοθεραπεία με παρακεταμόλη, σε περίπτωση έντονης κεφαλαλγίας¹.
Επιπλέον, η ανακούφιση μετά τη λήψη του τριπλού συνδυασμού δραστικών του Algon® είναι στατιστικώς μεγαλύτερη από τα πρώτα 45’ της χορήγησης, σε σχέση με την ιβουπροφαίνη².

¹Πηγή: Diener et al. The Journal of Headache and Pain 2014 15:76. Use of a fixed combination of acetylsalicylic acid, acetaminophen and caffeine compared with acetaminophen alone in episodic tension-type headache: meta-analysis of four randomized, double-blind, placebo-controlled, crossover studies. Hans-Christoph Diener, Morris Gold and Martina Hagen.
²Πηγή: Cephalalgia, An International Journal of Headache - 1070-1078 Goldstein, J.Hagen, M. Gold, M. Results of a multicenter, double-blind, randomized, parallel-group, placebo-controlled, single-dose study comparing the fixed combination of acetaminophen, acetylsalicylic acid, and caffeine with ibuprofen for acute treatment of patients with severe migraine.

? Ποια είναι η ιδανική στιγμή για να πάρει κάποιος Algon®, όταν έχει πονοκέφαλο;

Πάρτε το κατάλληλο αναλγητικό, τη στιγμή που ξεκινάει ο πονοκέφαλος. Όσο πιο νωρίς το πάρετε, τόσο πιο αποτελεσματικό θα είναι. Τα δεδομένα  δείχνουν όμως, ότι οι μισοί από εκείνους που υποφέρουν από κεφαλαλγία τύπου τάσης καθυστερούν να πάρουν αναλγητικά, τα οποία λαμβάνουν μόνο όταν ο πόνος γίνει αφόρητος (Jensen R. Cephalalgia, 1999;19:602-21).

? Μπορεί το Algon® να ληφθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Να αποφεύγεται στη διάρκεια του πρώτου και δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης καθώς δεν έχει διασαφηνισθεί η επίδραση της αναστολής της σύνθεσης των προσταγλανδινών.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της εγκυμοσύνης η λήψη ακετυλοσαλικυλικού οξέος μπορεί να προκαλέσει παράτασή της, πρώιμη σύγκλιση του βοτάλειου πόρου, αιμορραγίες πριν ή και μετά τον τοκετό, χαμηλό βάρος του εμβρύου, αυξημένη συχνότητα ενδοκρανιακών αιμορραγιών σε πρόωρα, γέννηση νεκρών εμβρύων ή θάνατο του νεογέννητου.

? Μπορεί το Algon® να λαμβάνεται από παιδιά;

Το Algon® δεν  χορηγείται σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

? Μέχρι πόσα δισκία την ημέρα μπορώ να πάρω;

Η συνήθης δόση είναι 6 δισκία ημερησίως ανά 4 ώρες για τους ενήλικες και ½ δισκίο ανά 4 ώρες για τα παιδιά. Μπορεί να χορηγηθεί όμως και με πιο απλή δοσολογία: 2 δισκία, 3 φορές την ημέρα.

Εάν έχετε ανακουφιστεί από τον πόνο, δε χρειάζεται να συνεχίζετε να παίρνετε Algon®.

? Μπορώ να πάρω το Algon® αν πάσχω από διαβήτη;

Κανένα από τα δραστικά συστατικά του Algon® δεν αποτελεί απόλυτη ή σχετική αντένδειξη στην χορήγησή του στον σακχαρώδη διαβήτη. Ως εκ τούτου, η χορήγησή του, όπου και όταν είναι απαραίτητη, είναι ασφαλής και δόκιμη.

? Το Algon® ερεθίζει το στομάχι περισσότερο από άλλα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (τύπου ιβουπροφαίνη);

Όχι. Όλα τα Μ.Σ.Α.Φ. έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες που αφορούν το στομάχι.

? Πόσο συχνές είναι μεγάλες αιμορραγίες από το πεπτικό σύστημα, που σχετίζοντας με τη λήψη του ακετυλοσαλικυλικού οξέως;

Είναι σχετικά σπάνιες σε σύγκριση με την ευρεία χρήση του ακετυλοσαλικυλικού οξέως.

? Σε ποιες περιπτώσεις αντενδείκνυται το Algon®;

Δεν χορηγείται σε παιδιά κάτω των 12 ετών, άτομα με υπερευαισθησία στα συστατικά του ή διασταυρούμενη υπερευαισθησία σε άλλα ΜΣΑΦ, γαστροδωδεκαδακτυλικό έλκος, ιστορικό αιμορραγιών, ηπατική & νεφρική ανεπάρκεια, νεφρολιθίαση, έλλειψη ενζύμου G6PD, υπό ηπαρινοθεραπεία.

? Aντενδείκνυται η συγχορήγηση με αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα;

Το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, το οποίο περιέχεται στο Algon®, έχει αθροιστική δράση με τα αντιαιμοπεταλιακά σκευάσματα, τα οποία λαμβάνει ο ασθενής. Ως εκ τούτου, η συγχορήγηση του Algon® με αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα για μακρό χρονικό διάστημα πρέπει να τύχει της ανάλογης έγκρισης από τον θεράποντα γιατρό. Αντίθετα, η περιστασιακή χορήγηση του Αlgon® για μικρά χρονικά διαστήματα 2-3 ημερών, δεν επηρεάζει
την αντιαιμοπεταλιακή θεραπεία.

? Aντενδείκνυται η χορήγηση σε ασθενείς με γαστρεντερολογικά προβλήματα;

Η χορήγηση του Algon® σε ασθενείς με ενεργό γαστρικό έλκος αντενδείκνυται. Στις άλλες περιπτώσεις γαστρεντερικών προβλημάτων, δεν φαίνεται να επηρεάζει την πορεία της κάθε νόσου.

Οι δικές σας

Ερωτήσεις

Invalid Input
Ο κωδικός ασφαλείας δεν είναι έγκυρος